چکیده
زمینه و هدف: مقدار پرتوهای یونساز طبیعی در محیط زیست بستگی به نوع خاک، سنگ و شرایط جغرافیایی دارد. منطقه آبگرم محلات هرساله مورد بازدید زیادی ازگردشگران قرار میگیرد و تعیین میزان پرتوزایی محیطی آن و خطر ابتلا به سرطان در طول عمر از اهمیت زیادی برخوردار است.
مواد و روشها: در این پژوهش تعداد 24 نمونه از سنگهای آذرین و تراورتن از محدودهای به وسعت 300 هکتار و چهار نمونه آب از منطقه چشمههای آبگرم محلات تهیه گردید. فعالیت ویژه هستههای پرتوزا با استفاده از روش طیفنگاری پرتوهای گاما با بکارگیری آشکارساز فوق خالص ژرمانیومی ((HPGe با بازده نسبی30% تعیین گردید.
یافتهها: شاخصهای خطرپذیری داخلی و خارجی برای نمونههای آذرین، آب و دو نمونه تراورتن در محدوده 00/0 تا 71/0 تغییر میکند و برای دو نمونه تراورتن از 17/8 تا 50/ 22 بدست آمد. مقدار میانگین دز معادل دریافتی توسط غدد مهم بدن انسان برای سنگهای آذرین و تراورتن به ترتیب برابر 36/0 و 20/0 برحسب mSv/y بهدست آمد. مقدار میانگین خطر ابتلا به سرطان در طول عمر (ELCR) برای نمونههای آذرین و تراورتن به استثنای دو نمونه به ترتیب برابر 3-10×23/0 و 3-10×12/0 محاسبه گردید. حداکثر مقدار مجاز و میانگین جهانی به ترتیب 3-10 و 3-10×29/0 میباشد.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان میدهد که شاخص های خطرپذیری و خطر ابتلا به سرطان برای نواحی دربرگیرنده ماگماها کمتر از یک و میانگین جهانی میباشند بنابراین خطری سلامتی افراد را تهدید نمیکند. تنها در اطراف دهانه چشمه ها بدلیل رسوب نمکهای رادیوم مقدار پرتوزایی از حد مجاز بیشتر میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |