زمینه و هدف: گیاه زولنگ به واسطهی وجود ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، دارای خواص آنتی اکسیدانی میباشد. از این رو، این مطالعه به منظور بررسی اثر حفاظتی عصاره زولنگ بر سمیت ناشی از سم تری سیکلازول در کبد موش آزمایشگاهی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، 42 سر موش آزمایشگاهی به 6 گروه مساوی کنترل، شم، تری سیکلازول و سه گروه آزمایشی تقسیم شدند. موشهای گروه تری سیکلازول، سم را با دوز 50 میلیگرم بر کیلوگرم به صورت درون صفاقی و گروههای آزمایشی 2 تا 4 عصاره زولنگ را به ترتیب با دوزهای 100، 200 و 400 میلیگرم بر کیلوگرم (دو بار در هفته به مدت 4 هفته) به صورت گاواژ دریافت نمودند. گروه شم آب مقطر دریافت نمود. در پایان دوره، میزان آنزیمهای ALT، AST و ALP و غلظتهای آلبومین و بیلیروبین کل اندازهگیری شد. همچنین، میزان کل ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در عصاره زولنگ اندازهگیری گردید. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: تری سیکلازول میزان آمینوترانسفرازها، آلکالین فسفاتاز و بیلی روبین کل را افزایش داده و میزان آلبومین را کاهش داد (05/0p<). اما تیمار با عصاره زولنگ باعث کاهش آنزیمهای کبدی و بیلی روبین و افزایش آلبومین گردید(05/0p<). میزان کل ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی به ترتیب 16/91 میلیگرم گالیک اسید در گرم عصاره و 48/84 میلیگرم کوئرستین در گرم عصاره اندازهگیری شد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که عصاره زولنگ به دلیل داشتن ترکیبات فنلی بالا دارای اثرات حفاظتی بر کبد در برابر سمیت ناشی از تری سیکلازول میباشد
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |