دوره 19، شماره 11 - ( بهمن ماه 1395 1395 )                   جلد 19 شماره 11 صفحات 78-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golnari Maranni M, Rabbani Khourasgani M, Asadollahi M A, Shafiei R. Evaluation of Antimicrobial Activity of Bacillus Strains Isolated from Various Resources. J Arak Uni Med Sci 2017; 19 (11) :68-78
گلناری مرنی محسن، ربانی خوراسگانی محمد، اسداللهی محمدعلی، شفیعی رسول. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی سویه‌های باسیلوس جدا شده از منابع مختلف. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1395; 19 (11) :68-78

1- گروه بیوتگنولوژی، دانشکده علوم و فن‌آوری‌های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، m.rabbani@biol.ui.ac.ir
3- گروه بیوتگنولوژی، دانشکده علوم و فنآوری‌های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
4- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: گسترش شیوع باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک باعث ایجاد نگرانی‌هایی در زمینه‌ی کنترل عفونت‌ها به ویژه عفونت‌های بیمارستانی شده است. تلاش‌های زیادی برای محدود کردن مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها یا جایگزینی آن‌ها صورت گرفته است. استفاده از مواد ضد میکروبی تولید شده توسط باکتری‌ها به عنوان جایگزین آنتی‌بیوتیک‌ها در سال‌های اخیر نوید بخش بوده است. هدف از این مطالعه، جداسازی و بررسی فعالیت ضد میکروبی سویه‌های باسیلوس بر ضد تعدادی از باکتری‌های بیماری‌زا و مقاوم به آنتی‌بیوتیک بالینی می‌باشد.

مواد و روشها: در این مطالعه، سویه‌های باسیلوس از منابع مختلف جداسازی و به روش 16S rDNA PCR شناسایی شدند. سپس درخت فیلوژنتیک سویه‌ها رسم شد و فعالیت ضدمیکروبی آن‌ها در مقابل تعدادی از سویه‌های بیماری‌زا و مقاوم به آنتی بیوتیک بالینی به دو روش لکه‌گذاری و چاهک گذاری بررسی شد.

یافتهها: 8 سویه‌ی باسیلوس از 15 نمونه‌ی مختلف جداسازی شد. براساس شناسایی مولکولی، سویه‌ها مربوط به گونه­های باسیلوس پومیلوس، باسیلوس کواگولانس، باسیلوس لایکنی فورمیس، باسیلوس اندوفیتیکوس و باسیلوس آمیلولیکوئی فاسینس بودند. نتایج حاکی از فعالیت ضدمیکروبی سویه‌ها بر ضد استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی‌سیلین، انتروکوکوس فکالیس مقاوم به ونکومایسین، کبسیلا، اسینتوباکتر، سالمونلا، شیگلا، لیستریا، استرپتوکوکوس و اشریشیا کلای بود.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1395/6/29 | پذیرش: 1395/8/12