دوره 20، شماره 12 - ( اسفندماه 1396 1396 )                   جلد 20 شماره 12 صفحات 82-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nayeri Chegeni T, Ghaffarifar F, Khoshzaban F, Dalimi Asl A. Evaluation of Anti-amoebic Activity of Peganum harmala Ethanolic Extract on Acanthamoeba In vitro. J Arak Uni Med Sci 2018; 20 (12) :74-82
نیری چگنی توران، غفاری فر فاطمه، خوش زبان فریبا، دلیمی اصل عبدالحسین. ارزیابی فعالیت ضدآمیبی عصاره الکلی اسپند (Peganum harmala) روی آکانتاموبا در شرایط برون‌تنی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1396; 20 (12) :74-82

1- گروه انگل شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- گروه انگل شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، ghafarif@modares.ac.ir
3- گروه انگل شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
چکیده
زمینه و هدف: آکانتاموبا یک تک یاخته فرصت طلب بیماری­زاست که با آلوده کردن قرنیه و ایجاد کراتیت چشم و سیستم اعصاب مرکزی و ایجاد انسفالیت گرانولوماتوز کشنده شناخته شده است. هدف کلی مطالعه حاضر، تعیین پتانسیل ضد­آمیبی ترکیب طبیعی اسپند در مقابل تروفوزوئیت ها و کیست های آکانتاموبا در شرایط برون­تنی بود.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه تجربی، یک ایزوله بالینی آکانتاموبا کشت و ژنوتایپ شد. عصاره اتانولی اسپند تهیه گردید. تروفوزوئیت­ ها وکیست ها با شستشو در محلول سالین جمع آوری شدند. غلظت­ های مختلف (25/1 ، 5/2، 5 و 10 میلی­گرم بر میلی لیتر) از عصاره و قطره پلی هگزاناید 02/0 درصد به عنوان کنترل مثبت در سه زمان مختلف (24 ، 48 و 72 ساعت) روی تروفوزوئیت­ها و کیست­ های آکانتاموبا در شرایط برون­تنی آزمایش شد. زنده ماندن تروفوزوئیت­ها وکیست­ها با روش ائوزین، MTT و فلوسایتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که عصاره الکلی اثر مهاری قابل توجهی بر روی تکثیر تروفوزوئیت­ها وکیست های آکانتاموبا نسبت به گروه شاهد بدون درمان داشته و مهارکنندگی وابسته به دوز و زمان بود. در حضور10 میلی­گرم بر میلی لیتر عصاره الکلی در محیط کشت پس از 72 ساعت، هیچ تروفوزوئیتی زنده نبود و 10/21 درصد ازکیست­ها زنده بودند. درصد زنده ماندن تروفوزوئیت ها و کیست ها بعد از اضافه کردن قطره پلی هگزاناید 02/0 درصد به محیط کشت پس از 72 ساعت به ترتیب صفر و 71/23 درصد بود.
نتیجه­ گیری: عصاره الکلی اسپند می تواند به عنوان یک ترکیب طبیعی جدید در برابر تروفوزوئیت­ها و کیست های آکانتاموبا در نظر گرفته شود و تحقیقات بیشتر برای ارزیابی اثر دقیق این عصاره بر عوامل آکانتاموبایی در مدل های حیوانی لازم است.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1396/4/7 | پذیرش: 1396/10/24