دوره 20، شماره 9 - ( آذرماه 1396 1396 )                   جلد 20 شماره 9 صفحات 64-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Talebi M, Minai-Tehrani D, Fazilati M, Minai-Tehrani A. The Study of Inhibition of Lipase Activity in Pseudomonas aeroginosa. J Arak Uni Med Sci 2017; 20 (9) :57-64
طالبی مجید، مینایی تهرانی داریوش، فضیلتی محمد، مینایی تهرانی آرش. تاثیر داروی دی سیکلومین بر فعالیت آنزیم لیپاز. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1396; 20 (9) :57-64

1- گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، majidtalebi2010@yahoo.com
2- دانشکده علوم و فن‌آوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران، ایران
3- گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
4- گروه نانوبیوتکنولوژی، مرکز تحقیقات ابن سینا، تهران، ایران
چکیده
زمینه و هدف: لیپاز ها دسته مهمی از آنزیم­ها هستند که در پزشکی و صنعت اهمیت زیادی دارند. این آنزیم در دستگاه گوارش انسان سبب شکسته شدن  تری گلیسیرید می شود. باکتری­ها نیز دارای لیپاز بوده که سبب شکسته شدن تری گلیسیرید در محیط رشد آن­ها شده و از اسید چرب آن به عنوان منبع کربن استفاده می کنند. دی سیکلومین یک داروی ضد اسپاسم عضلانی است که به عنوان مسکن برای دردهای دستگاه گوارش استفاده می شود. با توجه به این­که تا کنون دارو های اندکی برای مهار لیپاز شناسایی شده اند، در این مطالعه برای اولین بار داروی دی سیکلومین به عنوان مهار کننده آنزیم لیپاز معرفی شد.
مواد و روش­ ها: لیپاز از باکتری سودوموناس آئروجینوزا استخراج شد و تأثیر داروی دی سیکلومین بروی آن آزمایش شد. باکتری در محیط دارای روغن زیتون به عنوان تنها منبع کربن کشت شد و از سوپ کشت به عنوان منبع آنزیم استفاده شد. برای اندازه گیری فعالیت آنزیم از سوبسترای پارانیتروفنیل پالمیتات استفاده شد و مقدار محصول حاصل از تجزیه آن توسط اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. از منحنی لینویور-برک برای بررسی نوع اتصال استفاده شد.
یافته ها: نتایج این تحقیق نشان داد که دی سیکلومین می تواند به خوبی آنزیم لیپاز را مهار نماید. رسم منحنی مهار آنزیم مشخص کرد که آنزیم به صورت رقابتی توسط دارو مهار می شود. محاسبه مقدار IC50 و  Ki نشان داد که دارو با تمایل بالا به آنزیم متصل می شود. مطالعه فعالیت آنزیم در pHها و دماهای مختلف نشان داد که بیشترین فعالیت آنزیم چه در حضور و چه در غیاب دارو در مقدار  pHبرابر با 8 و دمای 60 درجه سانتی­گراد می­باشد.
نتیجه­ گیری: داروی دی سیکلومین برای نخستین بار به عنوان مهار کننده آنزیم لیپاز معرفی شد و فاکتورهای کینیتیکی دارو مورد مطالعه قرار گرفت.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1396/5/25 | پذیرش: 1396/8/13