دوره 20، شماره 12 - ( اسفندماه 1396 1396 )                   جلد 20 شماره 12 صفحات 23-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dahmardeh Ghalehno A, Ghavidel-Aliabadi M, Shahmohamadi Z, Mehrshad M, Amoozegar M A, danesh A. Isolation and Discovery of New Antimicrobial-agent Producer Strains Using Antibacterial Screening of Halophilic Gram-positive Endospore-forming Bacteria Isolated from Saline Lakes of Iran. J Arak Uni Med Sci 2018; 20 (12) :10-23
ده مرده قلعه نو آصفه، قوی دل علی آبادی مریم، شاه محمدی زینب، مهرشاد ملیحه، آموزگار محمدعلی، دانش ابوالقاسم. جداسازی و شناسایی سویه های تولیدکننده مواد فعال ضدمیکروبی در طی غربال‌گری باکتری‌های گرم‌مثبت تشکیل‌دهنده‌ی آندوسپور هالوفیل جداشده از دریاچه‌های شورایران . مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1396; 20 (12) :10-23

1- دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- آزمایشگاه اکسترویموفیل‌ها، گروه میکروبیولوژی، دانشکده زیست‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، پژوهشکده علوم نوین دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، DaneshA@mums.ac.ir
چکیده
زمینه و هدف: امروزه، با توجه به رشد روزافزون مقاومت ضدمیکروبی، کشف و تولید داروهای ضدمیکروبی جدید مورد تأکید است. هدف از این مطالعه، بررسی باکتریهای هالوفیل یا هالوتالرنت تولیدکنندهی آندوسپور جداشده از مناطق مختلف ایران به‌منظور غربال­گری گونه‌های تولیدکننده مواد فعال ضدمیکروبی است.
مواد و روش‌ها: تعداد 62 ایزوله از دریاچه‌های شور مختلف ایران جداسازی شدند، تولید آندوسپور مورد بررسی قرار گرفت و شناسایی تکمیلی با استفاده از توالی‌یابی ژن 16S rRNA انجام شد. غربال­گری به روش دو لایه در محیط‌کشت آگار به‌گونه‌ای انجام شد که دو باکتری اندیکاتور باسیلوس سرئوس (ATCC 14579) و اشرشیا کلی (PTCC 1330) در لایه‌ی بالایی تلقیح شدند. در انتها تولید ماده‌ی فعال ضدمیکروبی در یک دوره زمانی هفت روزه مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه اثر غلظت آگار در لایه‌ی پایینی بر انتشار متابولیت ضدباکتریایی مطالعه شد.
یافته‌ها: سویه‌های  WT6و R4A19 با تولید ماده ضدمیکروبی رشد هر دو باکتری باسیلوس سرئوس و ایشرشیا کلی را مهار کردند. هاله‌ی عدم رشد فقط بر علیه اشرشیا کلی، زمانی‌که سویه‌ی R4A20 در لایه‌ی پایینی کشت داده شده بود، مشاهده شد؛ درحالی‌که چهار سویه R4S2، LbS2، RF1 و WT19 فقط توانستند رشد باسیلوس سرئوس را مهار کنند. حداکثر تولید ماده فعال ضد‌میکروبی برای سویه WT6 علیه باسیلوس سرئوس و اشرشیا کلی به‌ترتیب بعد از روز سوم و چهارم به‌دست آمد، درحالیکه سویه‌ی R4A20 ماده‌ی فعال را پس از 5 روز به تولید بهینه رساند. در اندازه شعاع هاله عدم‌ رشد در غلظت‌های متفاوت آگارِ موجود در لایه‌ی پایه، تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: باکتری‌های هالوفیل یا هالوتالرنت تولید‌کننده آندوسپور جداشده از نقاط مختلف ایران به عنوان میکروارگانیسم­ های ضدباکتریایی جالب، ارزش بررسی و تحقیق بیشتری دارند.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1396/8/16 | پذیرش: 1396/10/17