دوره 21، شماره 3 - ( دوماهنامه خرداد و تیر 1397 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 4-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eslamirad Z. Toxocariasis: The Sanitary Hazard in Urban Communities of Iran. J Arak Uni Med Sci 2018; 21 (3) :1-4
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-5837-fa.html
اسلامی راد زهرا. توکسوکاریازیس: خطر بالقوه بهداشتی در جوامع شهری ایران. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1397; 21 (3) :1-4

URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-5837-fa.html


گروه انگل و قارچ شناسی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران. ، dr.eslami@arakmu.ac.ir
چکیده:   (8110 مشاهده)
توکسوکاریازیس عفونت ناشی از ابتلای انسان به مرحله نوزادی کرم توکسوکارا است. محل زندگی کرم بالغ، روده­ ی سگ و گربه است، ولی در صورتی­ که انسان به طور اتفاقی تخم این کرم را ببلعد، نوزاد در روده آزاد شده و پس از نفوذ به عروق مخاطی همراه با خون به اندام­های مختلف مهاجرت می­کند. با این­که نوزاد این انگل در بدن انسان بالغ نمی­شود و در نهایت از بین می­رود، ولی استقرار آن در اندام­ها منجر به تحریک و التهاب بافت و بروز نشانه­ ها و علائم می­ گردد. کبد، ریه و سیستم اعصاب مرکزی بیش از سایر اندام­های بدن تحت تأثیر این انگل قرار می­گیرند. بارزترین علائم این بیماری تب نامنظم، بزرگی کبد و ائوزینوفیلی شدید می­ باشد. سایر علائم به محل استقرار نهایی انگل بستگی دارد. به عنوان مثال، علائم تنفسی (شبیه به حمله آسم) در زمان استقرار انگل در ریه و علائم عصبی در زمان استقرار انگل در سیستم عصبی بروز خواهد کرد (1). علائم شدید بالینی ناشی از این بیماری بیشتر در کودکان 2 تا 7 ساله مشاهده می­ شود و شانس ابتلای کودکان به این بیماری به دلیل تماس با خاک زمین­های بازی و یا تماس با سگ و گربه ولگرد بیشتر است (2). در کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران، تشخیص این بیماری از طریق جمع بندی علائم و نشانه­های بالینی، بررسی ریسک فاکتورها و نیز نتایج آزمایشگاهی انجام می­شود. یافته­ های آزمایشگاهی که در این بیماری مورد توجه قرار می­ گیرند شامل ائوزینوفیلی، هیپرگاماگلوبولینمی و افزایش تیتر ایزوهموگلوتینین A و B است. در کشورهای اروپایی و آمریکا آزمایش سرولوژیکی به روش الایزا برای تشخیص آنتی­بادی ضد این انگل استفاده می­شود که حساسیت و اختصاصیت آن به ترتیب 78 و 90 درصد است. دستورالعمل قطعی برای درمان این انگل وجود ندارد، ولی رایج­ ترین برنامه­ ی درمانی 400 میلی­ گرم آلبندازول و 100 تا 200 میلی­ گرم مبندازول خوراکی دو بار در روز به مدت 5 روز است (1).
در سال­ های اخیر، تعداد سگ و گربه محیط پیرامون انسان در کشور ما افزایش یافته و به تبع آن میزان آلودگی خاک به تخم توکسوکارا نیز افزایش پیدا کرده است. پیامد این پدیده افزایش شانس تماس و آلودگی انسان به تخم این انگل و ابتلا به بیماری توکسوکاریازیس است. مطالعات در ایران میزان آلودگی خاک پارک­ ها به انگل مذکور را بین حداقل 9/3 درصد (ارومیه) و حداکثر 3/63 درصد (خرم آباد) گزارش نموده و در این بین، میزان آلودگی خاک پارک­های اراک به این تخم 6/26 درصد است (5-3). از طرفی، نتایج یک مطالعه سرولوژیکی نشان داد که شیوع توکسوکاریازیس در بین افراد 5 تا 15 ساله مبتلا به آسم در شهر اراک 8/1 درصد است (6). ولی نتایج یک مطالعه مروری نشان داد که شیوع کلی توکسوکاریازیس انسانی در جمعیت عمومی ایران 8/15 درصد بوده و این میزان در کشور رو به افزایش است (7).
تغییرات اکوسیستم و وفور زباله در شهرهای ایران باعث افزایش و تجمع بیش از اندازه سگ و گربه در محیط زیست انسان شده است. از سوی دیگر، پذیرش برخی از رفتارهای فرهنگی کشورهای غربی مانند نگه­داری از حیوانات خانگی بدون توجه به مسئولیت­ های اجتماعی و قانونی این رفتار در کشورهای غربی، منجر به افزایش خطر ابتلای انسان به بیماری­های عفونی منتقله توسط این حیوانات شده است که بیماری توکسوکاریازیس نیز در این حیطه قرار می­ گیرد. با توجه به شیوع نسبتاً زیاد انگل توکسوکارا در بین سگ و گربه در ایران، لزوم توجه به بیماری ناشی از این انگل (توکسوکاریازیس) به عنوان یک خطر بالقوه پزشکی و بهداشتی در کشور احساس می ­گردد. در این شرایط، برگزاری کارگاه­ های آموزشی به منظور یادآوری علائم، روش تشخیص، درمان و پیش­گیری از این بیماری به گروه­ های بالینی مرتبط با بیماران عفونی نقش به­سزایی در شناسایی و درمان سریع بیماران و کاهش بار جسمی و روانی آنان خواهد داشت. هم­ چنین، انجام مطالعات تحقیقی در زمینه وضعیت اپیدمیولوژیکی این بیماری در نقاط مختلف ایران به شناخت وضعیت کنونی و تغییرات آن کمک خواهد نمود. از طرفی، تشویق محققان جهت جداسازی، تخلیص و آزمایش آنتی ژن‌های دفعی- ترشحی این کرم که در ساخت کیت ­های تشخیصی سرولوژیکی کاربرد دارد نیز می­تواند باعث افزایش دقت و کاهش هزینه تشخیص این بیماری و در نهایت ارتقای سطح سلامت جامعه گردد.



 
واژه‌های کلیدی: توکسوکاریازیس، ایران، سگ، گربه.
متن کامل [PDF 1754 kb]   (966 دریافت)    
نوع مطالعه: نامه به سردبیر | موضوع مقاله: عفونی
دریافت: 1397/4/13 | پذیرش: 1397/4/20

فهرست منابع
1. Despommier D. Toxocariasis: clinical aspects, epidemiology, medical ecology, and molecular aspects. Clinical Microbiology Reviews. 2003; 16(2): 265-72.
2. Woodhall DM, Fiore AE. Toxocariasis: A Review for Pediatricians. Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society. 2014; 3(2): 154-9.
3. Tavassoli M, Hadian M, Charesaz S, Javadi S. Toxocara Spp. Eggs in Public Parks of Urmia City, West Azer‌baijan Province Iran. Iranian Journal of Parasitology. 2008; 3(3): 24-9.
4. Zibaei M, Abdollahpour F, Birjandi M, Firoozeh F. Soil contamination with Toxocara spp. eggs in the public parks from three areas of Khorram Abad, Iran. Nepal Medical College Journal: NMCJ. 2010; 12(2): 63.
5. Mohamadi S, Eslamirad Z, Hajihossein R, Didehdar M. The Study of Soil Contamination with Toxocara Eggs in Arak Public Parks, 2015. Journal of Arak University of Medical Sciences. 2016; 18(12): 67-73.
6. Mosayebi M, Moini L, Hajihossein R, Didehdar M, Eslamirad Z. Detection of Specific Antibody Reactivity to Toxocara Larval Excretory-secretory Antigens in Asthmatic Patients (5-15 Years). The Open Microbiology Journal. 2016; 10: 162-7.
7. Abdi J, Darabi M, Sayehmiri K. Epidemiological situation of toxocariasis in Iran: meta-analysis and systematic review. Pakistan journal of biological sciences: PJBS. 2012; 15(22): 1052-5.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Arak University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb