رضایی الهه، بیانی مجتبی، ارجمندزادگان محمد. ارزیابی اثر مهارکنندگی و ضدمیکروبی اسانس گیاه نعناع فلفلی بر پاتوژنهای بیماریهای پریودنتال. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1399; 23 (2) :172-183
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-6165-fa.html
1- دندانپزشک عمومی، اراک، ایران.
2- گروه پریودانتیکس، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران. ، afr_na_sa@yahoo.com
3- گروه میکروبشناسی و ایمنیشناسی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
چکیده: (88493 مشاهده)
زمینه و هدف: اگرچه راههایی ازجمله استفاده از دهانشویه برای جلوگیری از بیماریهای پریودنتال وجود دارد، اما این بیماریها همچنان از شایعترین بیماریهای دهان و دندان هستند. با توجه به عوارض روشهای شیمیایی، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر احتمالی ضدباکتریال گیاه نعناع فلفلی علیه پاتوژنهای پریودنتال انجام شد.
مواد و روش ها: بررسی اثر ضدمیکروبی اسانس نعناع فلفلی با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن و میکروپلیت دایلوشن بر چهار باکتری انتروکوکوس فکالیس، استرپتوکوکوس سانگوئیس، ایکنلا کورودنس و اکتیتومایسس ویسکوز انجام شد؛ همچنین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس نیز برای هر چهار باکتری تعیین شد. میزان بیوفیلم از طریق محاسبه میانگین بیوفیلم تشکیل شده سه چاهک و مقایسه آن با جذب نوری کنترل منفی و با استفاده از دستگاه الایزاریدر به دست آمد.
ملاحظات اخلاقی: این مطالعه با کد اخلاق1397.15 IR.ARAKMU.REC. به تصویب کمیته اخلاق معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک رسید.
یافته ها: نتایج تست دیسک دیفیوژن بیان داشت که اسانس با غلظت 0/1 گرم بر میلیلیتر از گیاه، اثر مهاری بر رشد انتروکوک فکالیس و استرپتوکوک سانگوئیس دارد. اسانس خالص گیاه بهترتیب از قویترین اثر به ضعیفترین روی استرپتوکوک سانگوئیس، انتروکوک فکالیس، اکتینومایسس ویسکوز و ایکنلا کورودنس اثر مهاری نشان داد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که گیاه نعناع فلفلی دارای خاصیت آنتیباکتریال بر باکتری های ایکنلا کورودنس ، اکتینومایسس ویسکوز، استرپتوکوک سانگوئیس و انتروکوک فکالیس است. اثر مهاری اسانس این گیاه نیز نشان داده شد؛ لذا میتوان گفت که گیاه نعناع فلفلی به عنوان یک آنتیباکتریال طبیعی و مؤثر، کاربرد احتمالی در پیشگیری از بیماری های پریودنتال دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1398/7/21 | پذیرش: 1398/11/12