دوره 22، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1398 )                   جلد 22 شماره 6 صفحات 287-274 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi Ganjeh Z, Eslami-Kalantari M, Mowlavi A A. The Effect of Phantom Compositions on Dose Calculations in Proton Therapy of Liver Cancer. J Arak Uni Med Sci 2020; 22 (6) :274-287
احمدی گنجه زهرا، اسلامی کلانتری محمد، مولوی علی اصغر. تأثیر عناصر تشکیل‌دهنده فانتوم بر محاسبات دز در پروتون‌تراپی سرطان کبد. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1398; 22 (6) :274-287

1- گروه هسته ای، دانشکده فیزیک، پردیس علوم پایه، دانشگاه یزد، یزد، ایران.
2- گروه هسته ای، دانشکده فیزیک، پردیس علوم پایه، دانشگاه یزد، یزد، ایران. ، meslami@yazd.ac.ir
3- گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، پردیس علوم پایه، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.

زمینه و هدف: از آنجا که در بسیاری از کارهای شبیه‌سازی، از یک فانتوم ساده آب و همچنین گهگاه از فانتوم بافت نرم در محاسبات دزیمتری استفاده می‌شود، این مطالعه به بررسی تفاوت‌های بین دو فانتوم ذکرشده با فانتوم متشکل از مواد و عناصر واقعی کبد، در پروتون‌تراپی سرطان کبد پرداخته است.
مواد و روش ها: سه فانتوم با عناصر متفاوت برای کبد، شامل آب، بافت نرم و فانتوم شامل عناصر اصلی کبد در نظر گرفته شد. توموری کروی‌شکل به شعاع دو سانتی‌متر در کبد در نظر گرفته شده و قله براگ پهن‌شده جهت پوشاندن کل تومور برای سه فانتوم ذکرشده محاسبه شد. شیوه توزیع دز و نسبت دز تخلیه‌شده در تومور و اندام‌های اطراف آن با استفاده از کد مونت کارلوی MCNPX محاسبه شد.
ملاحظات اخلاقی: در این مورد قبلا مکاتبات انجام شده است. با توجه به شبیه سازی بودن مطالعه، نیازی به کد اخلاق وجود نداشت.
یافته ها: نتایج نشان دادند برای بافت نرم و بافت اصلی کبد، قله‌های براگ در بازه انرژی MeV ۱۲۰ MeV - ۹۰ و برای فانتوم آب بازه MeV ۱۱۶ MeV - ۸۸ محدوده تومور را می‌پوشاند. تفاوت مکان تخلیه دز برای فانتوم آب در هر انرژی نسبت به دو فانتوم دیگر به صورت تقریبی ۵/۴ میلی‌متر در هر نقطه است. پارامترهای ارزیابی دز طبق گزارش کمیسیون بین‌المللی واحدهای تابش (ICRU) به دست آمدند که تفاوت چندانی بین نتایج دیده نشد. توزیع دز در تومور و اندام‌های اطراف آن نشان می‌دهند برای هر سه فانتوم، توزیع دز اطراف تومور بسیار ناچیز است.
نتیجه گیری: نتایج نشان می‌دهند استفاده از فانتوم بافت نرم نتایج قابل قبول‌تری برای شبیه‌سازی درمان نسبت به فانتوم آب برای جایگزینی بافت واقعی کبد دارد و در طراحی درمان باید بیشترین تلاش برای استفاده از فانتوم‌های واقعی‌تر باشد.

متن کامل [PDF 6093 kb]   (1170 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2550 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1398/8/4 | پذیرش: 1398/10/3