1- گروه علوم تشریح، دانشکده علومپزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- گروه ویروسشناسی، دانشکده علومپزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، s.shatizadeh@modares.ac.ir
3- گروه ویروسشناسی، دانشکده علومپزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده: (7806 مشاهده)
زمینه و هدف: کروناویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که در انسان عمدتاً به عنوان عوامل ایجادکننده عفونتهای دستگاه تنفسی شناخته میشوند. SARS-CoV-2 نوعی جدید از این خانواده است که در اواخر سال 2019 در جهان معرفی شده و بیماری مرتبط با آن تحت عنوان کووید 19 نامگذاری شده است. علائمی چون تب، سرفه، خستگی، درد عضلانی، درد مفاصل و تنگی نفس به عنوان علائم رایج ناشی از بیماریزایی این ویروس گزارش شدهاند.
مواد و روش ها: این مطالعه مروری روایتی، با استفاده از مقالات مرتبط با علائم خارج ریوی ایجادشده توسط SARS-CoV-2 در پایگاههای علمی معتبر انگلیسی در بازه زمانی دسامبر 2019 تا 10 می 2020 انجام شد.
ملاحظات اخلاقی: موضوعات اخلاقی (از جمله سرقت ادبی و اجتناب از سوء رفتار، دادهسازی، جعل، انتشار یا ارسال همزنان مقاله برای نشریات دیگر) توسط نویسندگان کاملاً رعایت شده است..
یافته ها: علاوه بر علائم تنفسی، درگیری ارگانهای مختلف بدن از قبیل دستگاه گوارشی، سیستم عصبی، پوست، سیستم بویایی، سیستم قلبی عروقی، کبد، کلیه و چشم نیز طی بیماری کووید 19 وجود دارد. از عوارض خارج ریوی میتوان به از بین رفتن حس بویایی، از بین رفتن حس چشایی، بثورات پوستی به شکل اریتماتوز، کهیر گسترده و تاولهای شبه آبلهمرغان، آسیب حاد قلبی همراه با بالا رفتن قابل توجه سطح تروپونینهای قلبی، التهاب و ادم کلیوی، علائم معمول دستگاه گوارشی مانند اسهال، تهوع و استفراغ، بالارفتن سطوح آنزیمهای کبدی، عوارض عصبی از قبیل سکته مغزی تا علائم غیراختصاصی مانند سردرد، سرگیجه و کاهش سطح هوشیاری اشاره نمود.
نتیجه گیری: مکانیسمهای فرضی درگیری اندامهای مختلف شامل التهاب با واسطه ایمنی مانند طوفان سیتوکینی، اختلال عملکرد تنفسی و هیپوکسمی ناشی از بیماری کووید 19، آسیب مستقیم سلولی به واسطه SARS-CoV-2 یا ترکیبی از این مکانیسمها هستند. مطالعات بیشتری باید در مورد دلایل آسیبهای مختلف ایجادشده به واسطه کووید 19 صورت گیرد تا ارتباط دقیق با پاتوژنز، پیشآگهی و شدت بیماری مشخص شود.
نوع مطالعه:
مقاله مروری |
موضوع مقاله:
کووید 19 دریافت: 1399/2/22 | پذیرش: 1399/7/14