زمینه و هدف: سالمندان و بهویژه سـالمندان سـاکن خانـه سالمندان ،گروه آسیبپذیری هستند که نامطلوب بودن وضعیت تغذیهای و عدم کفایت دریافت مواد مغذی آنها زمینه را برای بروز بیماریها و افزایش هزینههای بهداشتی فراهم میکند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه شاخص کیفیت تغذیهای (Index of Nutritional Quality :INQ) بین سالمندان ساکن و غیرساکن خانههای سالمندان و بررسی ارتباط آن با سطح سرمی پروتئین واکنشپذیر C با حساسیت بالا (high sensitive C-reactive protein: hs-CRP) انجام یافت.
مواد و روش ها: در این مطالعه مورد شاهدی در بین 164 سـالمند (76 سالمند ساکن خانههای سالمندان و 88 نفر گروه کنترل غیرساکن در خانههای سالمندان و همسانشده از نظر سن و جنس) در استان آذربایجان شرقی شهر تبریز انجـام شد. شاخصهای تنسنجی اندازهگیری و نمایه توده بدنی محاسبه و جهت ارزیابی دریافت غذایی در سالمندان ساکن خانههای سالمندان از پرسشنامه ثبت غذایی سه روزه و ترازوی دیجیتالی توزین و ثبت شد. سـپس، دادههای غذایی با استفاده از نرمافزار تغذیهای Nutritionist ІV تحلیل شد. نمونه خون جهت اندازهگیری سطح سرمی hs-CRPجمعآوری شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
ملاحظات اخلاقی: این مطالعه در کمیته اخلاق پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تبریز به ثبت رسیده است (کد اخلاق: TBZMED.REC.1394.152).
یافته ها: در مطالعه حاضر، تفاوت معناداری در امتیاز INQ برای تمام مواد مغذی به جز ویتامینهای A ،D ،E، بیوتین، ویتامین B6، اسید فولیک و آهن بین دو گروه وجود داشت (0/50
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، توجه بیشتر به وضعیت تغذیه سالمندان، بهخصوص سالمندان ساکن خانههای سالمندان توصیه میشود. همچنین به نظر میرسد رژیم غذایی غنی از مواد ریزمغذی، بهویژه ویتامین D، کلسیم و ویتامین B12 ممکن است بتواند از ایجاد التهاب در این گروه سنی پیشگیری کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1399/8/7 | پذیرش: 1400/4/22