دوره 3، شماره 2 - ( تابستان 1379 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 40-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farahani H, Modaresi H. Study on the Effect of Sodium Bicarbonate in Serum Iron TIBC on Rats. J Arak Uni Med Sci 2000; 3 (2) :35-40
فراهانی حیدر، مدرسی هما. بررسی اثر مصرف جوش شیرین همراه با نخود خام بر میزان آهن و TIBC در سرم RAT. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1379; 3 (2) :35-40

1- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
آنمی فقر آهن در سراسر دنیا شیوع فراوان دارد. فقر آهن در زنان باردار و کودکان در حال رشد اهمیت ویژه ای دارد. با توجه به این اهمیت، مراقبتهای دوران بارداری تاکید سازمان بهداشت جهانی در سال 1998 گردید. یکی از نکات مورد توجه میزان آهن دریافتی و جذب آن می باشد. جذب آهن وابسته به اسیدیته ی شیره معده می باشد. در این تحقیق 3 گروه 15 تایی Rat انتخاب شدند که از نظر سن، جنس، محیط زیست و تغذیه از شروع تحقیق در محل نگهداری در شرایط یکسان بوده اند، به غذای گروه A و B به ترتیب kg/5gو 10g/kg جوش شیرین اضافه گردید. غذای گروه C بدون جوش شیرین به عنوان گروه شاهد منظور گردیده است. در بسیاری از روزها غذای A,B  به طور کامل خورده نمی شد و در مجموع این دو گروه نسبت به گروه C با مقدار غذای کمتری سیر می شدند. پس از 3 ماه با ماده بیهوشی اثر حیوانات بیهوش شدند و از قلب آنها به طور مستقیم خون گرفته شد و آزمایش اندازه گیری ظرفیت اتصال تام آهن (TIBC) انجام شد. بعد از باز کردن شکم حیوانات محتویات معده خارج گردید و به PH  عصاره ی هر معده اندازه گیری شد. نهایتا میانگینPH  عصاره معده ها در گروه C (3)، میانگین (69/1 PH گروه A(3/8) و میانگین PH  گروه B (3/8) مشاهده شد. میزان آهن و TIBC  در گروه C ترتیب (72/5و 353 میکروگرم بر دسی لیتر )، در گروه A(8/52 و 2/480  میکروگرم بر دسی لیتر) و در گروه B و 9/309 میکرو گرم بر دسی لیتر ) مشاهده گردید. در مجموع در این تحقیق مشاهده گردید که مصرف جوش شیرین باعث افزایش PH (کاهش اسیدیته) معده گردیده، همچنین کاهش آهن سرم را سبب شده است. این تغییرات همراه افت TIBC سرم خون حیوان در گروه B و افزایش آن در گروه A در مقایسه با گروه کنترل بوده است.
واژه‌های کلیدی: جوش شیرین، آهن، TIBC، موش صحرایی، نخود خام
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى