دوره 4، شماره 3 - ( پايیز 1380 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 6-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azizi F, Sheikholeslam R, Mirmiran P, Abdolhosini G, Kimiagar M, Malekafzali H. Goiter Survey and Urinary Iodine Concentration in School Children Aged 8 to 10 Year of Markazi Province in 1996. J Arak Uni Med Sci 2001; 4 (3) :1-6
عزیزی فریدون، شیخ الاسلام ربابه، میرمیران پروین، عبدالحسینی گیتا، کیمیاگر مسعود، ملک افضلی حسین. پایش شیوع گواتر و میزان ید ادرار در دانش آموزان 8 تا 10 ساله استان مرکزی در سال 1375. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1380; 4 (3) :1-6

1- استاد دانشگاه و رئیس مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم.
2- عضو هیئت علمی وزارت بهداشت و مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه.
3- عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران.
4- پزشک عمومی.
5- استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران.
6- استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
مقدمه: از مدت ها قبل مشخص شده که کمبود ید در مناطق مختلف دنیا به خصوص مناطق کوهستانی آن وجود داشته است. این اختلالات در ایران نیز شناخته شده و برنامه کنترل و پیشگیری از بروز این اختلالات از جمله تولید و توزیع نمک ید دار از سال 1368 به مرحله اجرا در امده است.
روش کار: به منظور پایش برنامه کشوری مبارزه با کمبود ید در سال 1375، این بررسی در دانش آموزان 8 تا 10 ساله استان مرکزی انجام شد. طی یک بررسی توصیفی–مقطعی از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد 1300 دانش آموز (به تعداد مساوی دختر و پسر) از نظر شیوع گواتر از طریق معاینه بالینی، اندازه گیری T4، T3،TSH  سرم به روش رادیوایمونواسی و جذب T3 توسط رزین(T3 RU)  ونمونه ادرار برای اندازه گیری ید ادرار به روش هضم مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: میانگین T4، T3، TSHسرم به ترتیب μIu/ml 2/3± 1/3 ,169±28 ng/dl ,2±10 μg/dl بود. تفاوتی بین آنها در دو جنس و بین دانش آموزان شهری و روستایی وجود نداشت. 4 نفر T4  بالاتر از 12/5 μg/dl داشتند. میانه دفع ادراری ید در جمعیت مورد مطالعه μg/dl 16 بوده که در 75% موارد بیش تر از μg/dl 10 بود. ید ادرار کم تر از 5 μg/dl در 11% موارد وجود داشت. درصد کلی گواتر در استان 35% بوده که به ترتیب در دختران و پسران 36% و 34% بود.
نتیجه گیری: یافته های این بررسی نشان می دهد که 7 سال پس از شروع ید رسانی و 2 سال پس از آن که بیش از نیمی از جمعیت استان از نمک ید دار استفاده کرده اند، ید ادرار در گروه سنی 8 تا 10 ساله استان مرکزی به حد مطلوب سازمان جهانی بهداشت رسیده است اما با توجه به اینکه هنوز 35% از جمعیت مورد مطالعه مبتلا به گواتر هستند، این استان از نظر گواتر در سال 1375 اندمیک محسوب می شد.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: روانپزشکی
دریافت: 1399/10/29 | پذیرش: 1380/7/10