دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1381 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 16-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Susan Abadi A R, Parvaresh M, Ghasaami K, Rezaei M S. Nerve Condition Velocity in Asymptomatic Diabetic Neuropathy. J Arak Uni Med Sci 2002; 5 (4) :13-16
سوسن آبادی علیرضا، پرورش منصور، قسامی کیوان، رضایی میتراسادات. بررسی سرعت هدایت عصب در بیماران دیابتی فاقد علایم بالینی نوروپاتی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1381; 5 (4) :13-16

1- استادیار گروه بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
2- استادیار گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران، ایران، ایران.
3- استادیار گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
4- پزشک عمومی.
مقدمه: نوروپاتی دیابتی یکی از شایع ترین عوارض دیابت می باشد که میزان مرگ و میر ناتوانی بالایی دارد و بار اقتصادی هنگفتی جهت مراقبت از این بیماران به جامعه تحمیل می شود. در واقع شایع ترین فرم نوروپاتی در کشورهای پیشرفته همین نوروپاتی دیابتی بوده و نسبت به سایر عوارض دیابت، نوروپاتی درصدر عللی است که منجر به بستری بیماران دیابتی در بیمارستان می شود، این عارضه 75-50 درصد قطع عضوهای غیرتروماتیک را تشکیل می دهد.
روش کار: این مطالعه به صورت توصیفی-تحلیلی و مقطعی بر روی 40 بیمار دیابتی فاقد علایم بالینی نوروپاتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت ولیعصر اراک از فروردین ماه لغایت شهریور ماه 1382 انجام شده است. بیماران جهت بررسی سرعت هدایت عصب حسی سورال و اعصاب حرکتی پرونئال و تیبیال به یک متخصص مغز واعصاب واحد در کلینیک تشخیص الکتریکی واقع در بیمارستان امیر کبیر اراک ارجاع داده می شدند. نتایج حاصل از مطالعه سرعت هدایت اعصاب مذکور در بیماران دیابتی با نتایج حاصل از مطالعه سرعت هدایت همان اعصاب در 70 شاهد سالم که از نظر سن و جنس با بیماران همخوانی داشتند مقایسه شد. در تجزیه و تحلیل نتایج اعصاب در 70 شاهد سالم که از نظر سن و جنس با بیماران همخوانی داشتند مقایسه شد در تجزیه وتحلیل نتایج از آزمون های t دو گروه مستقل، آزمون ضریب همبستگی پیرسون و آزمون دقیق فیشر استفاده گردید.
نتایج: در این مطالعه 40 بیمار دیابتی با میانگین سنی 42/6 سال و میانگین مدت ابتلا ودیابت از زمان تشخیص 5/72 سال مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سرعت هدایت اعصاب مورد بررسی در افراد شاهد سالم به طور معنی داری بیش تر از بیماران دیابتی بود. نوروپاتی بدون علامت در 27 نفر (67/5%) از بیماران وجود داشت و متوسط مدت ابتلا به دیابت در بیماران مذکور 6/5 سال با انحراف معیار 5/16 بود.
نتیجه گیری: نوروپاتی دیابتی بدون علامت شایع بوده (67/5 درصد) و مطالع سرعت هدایت عصب حسی سورال می تواند به عنوان آزمون حساس جهت تشخیص زودرس نوروپاتی دیابتی مورد استفاده قرار گیرد .
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: خون
دریافت: 1399/11/4 | پذیرش: 1381/10/10