دوره 6، شماره 3 - ( پائیز 1382 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 27-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soosan Abadi A R, Zarganj Fard A. Effectiveness of Acupressure in Treatment of Nausea and Vomiting in Pregnancy. J Arak Uni Med Sci 2003; 6 (3) :22-27
سوسن آبادی علیرضا، زرگنج فرد افسانه. بررسی اثر طب فشاری در درمان تهوع و استفراغ دوران بارداری. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1382; 6 (3) :22-27

1- استادیار گروه بیهوشی, دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
2- استادیار گروه زنان و زایمان, دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
مقدمه: «تهوع» و «استفراغ» از جمله شکایات شایع در دوران بارداری هستند اما در خصوص درمان این مشکلات توافق عمومی وجود ندارد. امروزه باتوجه به عوارض ایجاد شده توسط این حالت ها برای مادر و عدم پذیرش مناسب درمان های دارویی، توجه پزشکان به سوی مداخلات غیردارویی از جمله طب فشاری معطوف شده است. در این مطالعه به بررسی کارایی روش طب فشاری در درمان تهوع و استفراغ بارداری پرداخته شد.
روش کار: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی بود که طی آن 120 خانم باردار با شکایات تهوع و استفراغ که به درمانگاه های پره ناتال و مطب های خصوصی شهر اراک مراجعه کرده و به کلینیک درد علوی ارجاع شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. این افراد با تکمیل پرسشنامه به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند (به صورت یک درمیان فرم 1 یا 2 درباره بیماران تکمیل شد). در گروه مورد، دست بند طب فشاری در محل مناسب و در گروه شاهد، دست بند در محل نامناسب به مدت 90 دقیقه بسته شد. این خانم ها طی 3 مرحله پیاپی به فاصله 24 ساعت پیگیری شدند و پاسخ به درمان در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.

نتایج: در این بررسی میزان تهوع و استفراغ در گروه مورد به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد کاهش داشت، به نحوی که پس از پایان مراحل مطالعه، میزان بهبود علائم در گروه مورد بیش از شش برابر گروه شاهد بود. در طی مطالعه هیچ عارضه جانبی خاصی در افراد تحت مطالعه مشاهده نگردید.
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه حاکی از این بود که طب فشاری روشی مناسب و بی خطر در درمان تهوع و استفراغ دوران بارداری می باشد.
واژه‌های کلیدی: طب فشاری، تهوع، استفراغ، بارداری
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: روانپزشکی