Dezfoulian A, Dehghani F, Panjeh-Shahin M R, Tabei Z, Mombini H. The Effects of Aqueous Extract of Coffee on the Mean of Glomerular Volume in Male Rat. J Arak Uni Med Sci 2003; 6 (2) :18-21
URL:
http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-6759-fa.html
دزفولیان عبدالرحمان، دهقانی فرزانه، پنجه شاهین محمدرضا، تابعی ضیاالدین، ممبینی حیات. بررسی تاثیر عصاره آبی دانه قهوه بر میزان معدل حجمی گلومرول ها در موش صحرایی نر. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1382; 6 (2) :18-21
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-6759-fa.html
1- استادیار گروه بافت شناسی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران.
2- استادیار گروه آناتومی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
3- استاد گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
4- استادیار گروه پاتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
5- استاد گروه اورولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران.
چکیده: (1309 مشاهده)
مقدمه: قهوه یک گیاه ادرار آور است که سبب گشادی عروق و کاهش رادیکالهای آزاد اکسیژن میشود. شواهدی در دست است که نشان میدهد قهوه بر روی کلیه اثر میگذارد. مصرف کم قهوه باعث کاهش اوره و کراتینین و زیادهروی در مصرف آن، سبب سختشدن گلومرولها میشود. در این بررسی تاثیر عصاره آبی دانه قهوه بر روی کلیه موش صحرایی توسط روشهای استریولوژی محاسبه گردید.
روش کار: طی یک مطالعه تجربی، تعداد 48 موش صحرایی از نژاد اسپراگو-داولی با وزن حدود 250-230 گرم انتخاب و به صورت تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. به گروه کنترل آب و به گروههای آزمایش، عصاره آبی دانه قهوه با غلظتهای 0/5، 0/25 و 0/25 گرم بر کیلوگرم روزی دو بار خورانیده شد. بعد از مدت 48 ساعت حیوانات تحت بیهوشی عمیق بر اثر تشریح شدند و کلیه راست آنها برداشته شد. پس از انجام مراحل آمادهسازی بافتی اسلایدهایی به ضخامت 5 میکرون تهیه شدند و با هماتوکسیلین-ائوزین رنگآمیزی گردیدند. از هر کلیه حدود 17-15 گلوکرول انتخاب شدند و معدل حجمی آنها بر طبق اصل کاوالیه و روش شمارش نقطهای محاسبه گردید.
نتایج: غلظت کم قهوه (0/25 گرم بر کیلوگرم) سبب افزایش معدل حجمی گلومرولها میشود. ولی غلظتهای زیاد این عصاره موجب کاهش حجم گلومرولها میگردد. این نتایج در گروههای آزمایش اختلاف معنیداری را با گروه کنترل نشان دادند (P<0/05).
نتیجهگیری: به نظر میرسد که زیادهروی در مصرف قهوه سبب کاهش حجم گلومرولها میشود و کاهش معدل حجمی گلومرولها سبب سخت شدن گلومرولها و کم شدن میزان پالایش گلومرولی میگردد، اما دست یابی به مکانیسم اصلی این نتایج نیازمند آزمایشات بیش تر مثل اوره و کراتینین سرم است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی دریافت: 1399/11/6 | پذیرش: 1382/4/10