دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1383 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 44-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farhadi N, Khosravi A. The Comparison of Oxygen Saturation Measurements by Hand and Foot Pulse Oximetery and Direct Method in Neonates. J Arak Uni Med Sci 2004; 7 (4) :39-44
فرهادی ناصر، خسروی عباس. مقایسه نتایج اکسیمتری نبض دست و پا با روش مستقیم گازهای خون شریانی در اندازه گیری میزان اشباع اکسیژن خون شریانی در نوزادان. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1383; 7 (4) :39-44

1- مربی، عضو هیئت علمی گروه اتاق عمل، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران.
2- استادیار گروه بیهوشی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران.
مقدمه: کنترل مداوم میزان اشباع اکسیژن خون با استفاده از اکسیمتری نبض انگشت به عنوان یک تکنیک تقریبا رایج مراقبت از بیماران بدحال شناخته شده است. اما تحقیقات صورت گرفته در زمینه تاثیر محل قرارگیری پروب دستگاه اکسیمتر نشان دهنده وجود تفاوت در نتایج اندازه گیری بوده است .
روش کار: در این مطالعه مقطعی تحلیلی 36 نوزاد کم تر از یک ماه به روش در دسترس انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس 5%=α= و 20%=β محاسبه گردید. درصد اشباع اکسیژن خون شریانی نمونه ها توسط اکسیمتری نبض دست و پا و روش مستقیم (از طریق تهیه نمونه خون شریانی و بررسی توسط دستگاه گازهای خون)، مجموعا سه بار اندازه گیری و ثبت گردید. داده ها با روش آماری تی جفت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.
نتایج: یافته ها نشان دهنده اختلاف معنی دار آماری هر دو روش اکسیمتری نبض با روش مستقیم بود. همچنین اختلاف مقادیر اکسیمتری پروب دست با پروب پا از نظر آماری معنی دار بود و میزان به دست آمده از اکسیمتری نبض پا نسبت به نبض دست رابطه نزدیک تری با روش مستقیم داشت (0/05P<).
نتیجه گیری: از یافته های این پژوهش اینگونه می توان نتیجه گیری نمود که اولا اکسیمتری نبض نمی تواند پیشگوی معتبری برای تغییرات میزان اشباع اکسیژن خون شریانی در نوزادان باشد و ثانیا محل پروب در نتایج اکسیمتری تفاوت ایجاد می نماید.
موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/11/10 | پذیرش: 1383/10/10