1- گروه بیوتکنولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
2- گروه زیستشناسی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، n_naghsh@yahoo.com
چکیده: (2122 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از فناوریهای جدید در قرن حاضر نانوتکنولوژی است. نانوتکنولوژی یک بستر تحقیقاتی وسیع و نویدبخش از پژوهشهای بین رشتهای است که طیف وسیعی از فرصتها را در زمینههای مختلف، ازجمله داروسازی، پزشکی، الکترونیک و کشاورزی گشوده است. یکی از نانوذرات کاربردی در حوزه نانوبیوتکنولوژی نانوذرات نقره است. از مهمترین ویژگی این نانوذرات ایجاد مرگ برنامهریزی شده سلولی (Apoptosis) است. این ویژگی باعث ایجاد خواص ضدعفونیکنندگی آن علیه باکتریها، قارچها، ویروسها و نماتودها شده است. نانوذرات به دلیل دارا بودن نسبت سطح به حجم بالا و سطح تماس بیشتر کارایی بهتری در مقابله با میکروارگانیسمها دارد. در این میان نانوذرات نقره فعالیت ضدمیکروبی بینظیری علیه دسته وسیعی از میکروارگانیسمها نشان داده و اخیراً مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفتهاند.
مواد و روش ها: مقالات مرتبط در این مطالعه از پایگاههای اطلاعاتی که شامل ،Web of Science ،Scopus ،ISC ،PubMed ،ISI Google Scholar، مگیران و نور میشود، بررسی شد.
ملاحظات اخلاقی: اصول اخلاقی در نوشتن مقاله رعایت شده است.
یافته ها تأثیر ضدمیکروبی نانوذرات نقره به غلظت، شکل و قطر نانوذرات به زمان تأثیر و نوع میکروارگانیسم نیز وابسته است. مکانیسم مولکولی این نانوذرات از طریق ایجاد استرس اکسیداتیو (Oxidative Stress) بوده است. مکانیسم عملکرد مهاری یونهای نقره بر میکروارگانیسمها از بین رفتن توانایی تکثیر دیانای، غیرفعال شدن بیان پروتئینهای زیرواحد ریبوزومی و سایر پروتئینهای سلول باکتری و آنزیمهای ضروری برای تولید ATP است. تأثیر یونهای نقره در درجه اول بر عملکرد آنزیمهای متصل به غشا همچون آنزیمهای کلیدی در زنجیره تنفسی است؛ بنابراین مکانیسمهای سلولی مشابه به یکدیگر میتوانند باعث تأثیرات ایجاد مرگ سلولی در پروکاریوتها، قارچها و یوکاریوتها شوند.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که متغیرهایی مانند نوع میکروارگانیسم، زمان تماس، غلظت، شکل و قطر نانوذرات نقره، تأثیر معنادار بر مهار رشد میکروبی داشتند.
نوع مطالعه:
مقاله مروری |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1399/12/22 | پذیرش: 1400/5/5