Hajizadeh F, Ebrahimi F, Tabatabaei S Z. Feeding Patterns in One-year-old Children Referred to Urban and Rural Health Care Centers in Rafsanjan City in 2017. J Arak Uni Med Sci 2022; 25 (3)
URL:
http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-7065-fa.html
حاجی زاده فرزانه، ابراهیمی فاطمه، طباطبایی سیدضیاء. الگوی تغذیه در کودکان یکساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی رفسنجان در سال 1396. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك 1401; 25 (3)
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-7065-fa.html
1- واحد بهداشت خانواده، حوزه معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
2- واحد تغذیه، حوزه معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
3- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران. ، seyedzia2003@yahoo.com
چکیده: (179 مشاهده)
زمینه و هدف: در حالی که رشد مطلوب نوزاد به مجموعه پیچیده ای از عوامل وابسته است، الگوی شیر دهی و تغذیه تکمیلی شیر خواران در این میان از اهمیت غیرقابل انکاری برخوردار می باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با الگوی تغذیه نوزادان یک ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان رفسنجان انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی در سال 1396 بر روی 600 مادر دارای کودک یکسال تحت پوشش مراکز بهداشتی شهر رفسنجان انجام شد. مادران علاقه مند به صورت تصادفی از میان مراجعین دارای پرونده بهداشتی انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه حاوی ویژگی های دموگرافیک و سوًالات مربوط به تغذیه کودک جمع آوری و با استفاده از آخرین نسخه از نرم افزار 18 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
ملاحظات اخلاقی: این مطالعه با کد اخلاقی IR.RUMS.REC.1396.179 در کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به ثبت رسیده است.
یافته ها: حدود 95 % از مادران شرکت کننده در این مطالعه، شیردهی نوزاد خود را تا یکساعت پس از زایمان شروع و 56/7 % آنها شیردهی را تا یکسالگی به طور کامل انجام داده اند. نتایج نشان می دهد که اکثریت مادران تغذیه تکمیلی را با یک تا سه قاشق در وعده شروع و حدود 90% آنها تغذیه تکمیلی را بر اساس توصیه های کارکنان بهداشت انجام داده بودند.همچنین، مهمترین دلایل شروع شیرخشک در شیرخواران، اختلال در رشد و نمو کودک (34%)، کمبود شیر مادر (17%)، بیماری مادر (14%)، نگرفتن سینه (11%) و دوقلو (8%) بودن کودکان می باشد.
نتیجه گیری: با وجود آموزش چهره به چهره به مادران در مراکز بهداشتی هنوز هم در شروع صحیح تغذیه تکمیلی و ادامه آن مشکلاتی وجود دارد. لذا ارایه آموزش شیردهی به مادران با روشهای گوناگون و متنوع بایستی سرلوحه اقدامات مراکز بهداشتی قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
بهداشت دریافت: 1400/9/8 | پذیرش: 1401/9/14