Rostamkhani F, Ghamari M, Babakhani V, Merghati Khoei E S. Comparison of the Effectiveness of "Cognitive Behavioral Therapy" and "Acceptance and Commitment Therapy" on Sexual Function in Postmenopausal Women. J Arak Uni Med Sci 2022; 25 (3)
URL:
http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-7139-fa.html
رستمخانی فاطمه، قمری محمد، باباخانی وحیده، مرقاتی خویی عفت السادات. مقایسه اثربخشی «درمان شناختی رفتاری» و «درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد» بر عملکرد جنسی زنان یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر زنجان در سالهای 99-98. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك 1401; 25 (3)
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-7139-fa.html
1- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
2- گروه مشاوره، دانشکده علوم انسانی، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی ، Counselor_ghamari@yahoo.com
3- گروه مشاوره، دانشکده علوم انسانی، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی
4- مرکز ملی مطالعات اعتیاد، موسسه کاهش رفتارهای پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (158 مشاهده)
مقدمه: عملکرد جنسی جزء مهمی از زندگی زنان یائسه است و تغییر در آن به خصوص در یائسگی، می تواند بر سلامت ایشان تاثیرگذار باشد. عملکرد جنسی زنان یائسه می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف تعیین مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پدیرش و تعهد بر عملکرد جنسی زنان یائسه انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان یائسه که طی 5 سال گذشته یائسه شده و دارای مشکلات عملکرد جنسی بودند و جهت دریافت خدمات به مرکز بهداشتی درمانی شهر زنجان در سال 99-98 مراجعه نمودند. از میان آن ها 45 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با استفاده از روش تخصیص تصادفی به سه گروه 15 نفری تقسیم شدند (2 گروه مداخله و یک گروه کنترل). در فرایند اجرای پژوهش گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند در حالیکه دو گروه دیگر به عنوان گروه مداخله در نظر گرفته شدند، که در گروه اول درمان شناختی رفتاری و در گروه دوم درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، هر کدام به مدت 8 جلسه اجرا شد. برای سنجش داده ها از پرسشنامه ی "شاخص عملکرد جنسی زنان" (Female Sexual Function Index) استفاده شد. داده ها ی حاصل از اجرای پژوهش از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-24 تحلیل گردید.
ملاحظات اخلاقی: این مطالعه با شناسه IR.ZUMS.REC.1398.328 به تصویب کمیته اخلاق در پژشکی دانشگاه علوم پزشکی زنجان رسیده است.
یافته ها: روند تغییرات در گروههای مداخله نسبت به گروه کنترل در مراحل سنجش در متغیر های عملکرد جنسی (259/25 F= و P=0/001) و (186/4 F= و P=0/049) به طور معنادار متفاوت بوده است (05/0P<) و به ترتیب حدود 42 درصد و 13 درصد از تفاوت های مشاهده در متغیرهای عملکرد جنسی ناشی از عضویت گروهی (مداخله) می باشد. در بررسی اثرات بین گروهی، دو گروه مداخله در متغیر عملکرد جنسی (004/0 F=و P=0/952) تفاوت معنی داری از نظر آماری وجود نداشت (05/0P<).
نتیجه گیری: درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود عملکرد جنسی در زنان یائسه شده است. پیشنهاد می شود از این درمانها برای بهبود عملکرد جنسی زنان یائسه در مراکز بهداشتی استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
زنان و مامایی دریافت: 1400/12/7 | پذیرش: 1401/9/26