گروه به نژادی و بیوتکنولوژی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. ، javadsarvmeili@yahoo.com
چکیده: (103 مشاهده)
زمینه و هدف: تاکنون تحقیقات گستردهای در مورد ویروس SARS-CoV-2 و بیماری ناشی از آن در مناطق مختلف جهان صورت گرفته است. هدف از انجام این مطالعات، ارائهی یافتهها و پیشنهادهای کاربردی در مورد آشنایی بیشتر با ویژگیهای این ویروس از جمله خصوصیات ساختاری و ژنتیکی، منشا پیدایش، تکامل، تغییرات ژنومی، چرخهی بیولوژیک و عملکرد پاتولوژیکی است که میتوان آنها را در اتخاذ راهبردهای کارامد در کنترل و درمان همهگیری به کار گرفت.
مواد و روشها: به منظور انجام آنالیزهای ژنومی، توالی کامل کروناویروسهای مورد نظر با شمارههای دسترسی برگرفته از GenBank یا GISAID، از داده پایگاههایی مانندNCBI و ViPR ذخیره و سپس همردیفی توالیها با نرمافزار Workbench CLC Main انجام شد. در مرحلهی بعد درخت فیلوژنتیک با روشNeighbour-Joining با 1000 تکرار (bootstrap) توسط نرمافزار MEGA X ترسیم گردید و برای نمایش واضحتر درخت از FigTree v1.4.4 استفاده شد.
ملاحظات اخلاقی: تمام اصول اخلاقی در نوشتن این مقاله طبق دستورالعملهای کمیته اخلاق ملی و مقررات COPE رعایت شده است.
یافتهها: در مطالعهی حاضر، جهشها و نیز تأثیری که ممکن است بر قابلیت انتقال، شدت بیماریزایی و اثربخشی واکسن داشته باشند، ویژگیهای مولکولی، اپیدمیولوژی و محل ظهور کروناویروسها با محوریت واریانتهای VOC از جمله آلفا (B.1.1.7)، بتا (B.1.351)، گاما (P.1)، دلتا (B.1.617.2) و امیکرون (B.1.1.529) ارائه شده است.
نتیجهگیری: بروز جهشها و تکامل مداوم منجر به ظهور سریع و همزمان واریانتهای مختلف شده است که هر کدام از این تغییرات میتوانند بر فرار از روشهای درمانی مانند آنتیبادیهای خنثیکننده (Nab) و پلاسمای نقاهتی و همچنین کاهش اثربخشی واکسنها نقش داشته باشند. بنابراین، افزایش نظارت برای مستندسازی، درک گسترش دودمانهای مختلف و مطالعهی دقیقتر این جهشها در شناسایی واریانتها و مقابلهی موثر با آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
نوع مطالعه:
مقاله مروری |
موضوع مقاله:
کووید 19 دریافت: 1401/4/25 | پذیرش: 1401/11/16