دوره 29، شماره 1 - ( (در حال تکمیل) 1405 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azizi M, Aghdasi A N, Aghdami Baher A, mesrabadi J. Comparing the effectiveness of psychological debriefing training and schema therapy on stress coping styles in adolescents female affected by Sexual harassment referring to emergency. J Arak Uni Med Sci 2026; 29 (1)
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-8034-fa.html
عزیزی مرضیه، اقدسی علی نقی، اقدمی باهر علیرضا، مصرآبادی جواد. مقایسه اثربخشی مداخله مبتنی بر بازگویی روانشناختی و طرحواره‌درمانی بر سبکهای مقابله با استرس در دختران نوجوان آسیب‌دیده از آزار جنسی مراجعه‌کننده به اورژانس. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1405; 29 (1)

URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-8034-fa.html


1- دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، marzie.azizi5711@iau.ac.ir
2- دانشیار، گروه روانشناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
3- دانشیار، گروه روانشناسی، واحد تبریز، دانشگاه شهید مدنی، تبریز، ایران
چکیده:   (19 مشاهده)
مقدمه: آزار جنسی از جمله تجارب آسیب­زای دوران نوجوانی است که تأثیرات عمیقی بر سبکهای مقابله با استرس دارد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دو مداخله بازگویی روانشناختی و طرحواره­درمانی بر سبکهای مقابله با استرس در دختران نوجوان آسیب­دیده از آزار جنسی انجام شد.
روش کار: این مطالعه نیمه­تجربی از نوع پیش­آزمون-پس­آزمون و گروه کنترل بر روی 45 دختر نوجوان مراجعه­کننده به اورژانس ورامین در سال 1403 انجام شد. شرکت­کنندگان بهصورت تصادفی در سه گروه (بازگویی روانشناختی، طرحواره­درمانی و کنترل) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبکهای مقابله با استرس اندلر و پارکر (1990) بود. داده­ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط تحلیل شدند.
یافته­ها: نتایج نشان داد اثر مداخلات (مداخله بازگویی روان‌شناختی و طرحواره‌درمانی) در گروه‌های آزمایشی از مرحله پیش‌آزمون به مرحله پس‌آزمون با افزایش در سبک مقابله مسئله‌محور و البته، با کاهش در سبک‌های مقابله هیجان‌محور و اجتنابی در نوجوانان دختر آسیب دیده همراه بود. در مقابل، در گروه کنترل، طی دو مرحله زمانی پیش‌آزمون و پس‌آزمون، تفاوت معناداری در روند نقاط داده‌ای مشارکت کنندگان مشاهده نشد.
نتیجه­گیری: نتایج حاکی از آن است که هر دو مداخله مؤثرند و تفاوت معناداری در بین مداخلات مشاهده نشد. پیشنهاد می­شود از ترکیب این دو روش در قالب یک پروتکل مرحله­ای بعنوان راهکار بهینه­ برای این جمعیت بهره برد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: روانپزشکی
دریافت: 1404/3/11 | پذیرش: 1404/5/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2026 CC BY-NC 4.0 | Journal of Arak University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb