دوره 10، شماره 4 - ( فصلنامه 1386 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 22-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabatabaii A, Mihajeri G, Hashemi M, Mohajeri M R, Savadkoohi S. Evaluation of diagnostic accuracy of intraoperative cytology (touch imprint) in malignancy of breast masses. J Arak Uni Med Sci 2007; 10 (4) :18-22
طباطبایی سید عباس، مهاجری غلامرضا، هاشمی سید مظفر، مهاجری محمد رضا، سوادکوهی شیدا. بررسی ارزش سیتولوژی حین عمل در تشخیص بدخیمی توده های پستان. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1386; 10 (4) :18-22

1- ، gh_mohajeri@yahoo.com
مقدمه: در موارد توده پستان به دو شکل عمل می‌شود. در روش اول طی دو جلسه جداگانه ابتدا بیوپسی و با تایید بدخیمی جراحی قطعی انجام می‌شود. در روش دوم براساس فروزن سکشن بر ادامه عمل تصمیم گیری می‌شود. روش ساده ارزان و سریع سیتولوژی حین عمل(touch imprint)، امکان عمل طی یک جلسه را فراهم می‌کند. هدف از این طرح تعیین دقت این روش است. روش کار: این تحقیق مقطعی تحلیلی، از 1381 تا 1385 بر روی 70 بیماری که با توده پستان بستری شده بودند انجام شد. در اتاق عمل، پس از بیوپسی یا ماستکتومی، از مقطع توده لام سیتولوژی تهیه شد و پس از فیکس کردن، لام‌ها به یک آزمایشگاه و بقیه نمونه به آزمایشگاه دیگری ارسال شد. سپس با استفاده از اطاعات به دست آمده ارزش اخباری مثبت و منفی، حساسیت و ویژگی، و نسبت درست نمایی مثبت و منفی تست مذکور محاسبه گردید. نتایج : از 39 بیمار با پاتولوژی بدخیم، 3 نفر سیتولوژی خوش خیم داشتند. سیتولوژی در 2 مورد از 31 بیماری که پاتولوژی خوش خیم داشتند، پاسخ بدخیم داده بود. لذا، این روش در تشخیص بدخیمی توده پستان حساسیت 3/92 درصد، ویژگی 5/93 درصد و دقت 9/92 درصد دارد. نتیجه گیری: با توجه به دقت بالای تست به نظر می‌رسد در مراکزی که فروزن سکشن موجود نیست، بتوان از این روش در جراحی یک مرحله‌ای توده‌های پستان سود جست.
واژه‌های کلیدی: سیتولوژی، پستان، توده
موضوع مقاله: عمومى