Changizi Ashtiyani S, Zarei A, Shariati M, Jabary, Ghasemi H. The effects of Physalis alkekengi alcoholic extract on certain plasma biochemical factors in rats. J Arak Uni Med Sci 2011; 14 (5) :18-25
URL:
http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-931-fa.html
چنگیزی آشتیانی سعید، زارعی علی، شریعتی مهرداد، جباری ایوب، قاسمی حسن. تأثیر عصاره الکلی گیاه کاکنج(Physalis Alkekengi) بر روی برخی از عوامل بیوشیمیایی پلاسما در رت. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1390; 14 (5) :18-25
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-931-fa.html
1- علوم پزشکی اراک
2- ، Mehrdadshariati@ hotmail.com
چکیده: (13811 مشاهده)
زمینه و هدف: کاکنج گیاهی علفی، پایا با ساقه ریزومی خزنده و متعلق به خانواده سولانامه میباشد. این مطالعه تأثیر عصاره گیاه کاکنج Physalis Alkekengi بر روی غلضت برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسما را بررسی میکند.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین وزنی 5±190گرم به 5 گروه 10 تایی شامل: گروه کنترل، گروه شاهد تزریقی با دریافت روزانه 2 میلی لیتر حلال دارو، گروههای تجربی دریافت کننده دارو با دوز حداکثر (4/0)، متوسط (2/0) و حداقل (1/0) گرم به ازای هرکیلوگرم تقسیم شدند. تجویز دارو به صورت داخل صفاقی و به مدت 14روز به طول انجامید و بعد از پایان این دوره به منظور انجام تستهای آزمایشگاهی، خونگیری انجام و نتایج به دست آمده از آزمایشات با استفاده از روشهای آماری آنووا و توکی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج به دست آمده، غلظت پلاسمایی پروتئین و آلبومین افزایش معنیداری را نشان دادند(05/0> P) در حالی که در غلظت پلاسمایی کراتینین، بیلی روبین، نیتروژن اوره خون تغییرات معنیداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: از آنجایی که گیاهان این خانواده حاوی مقادیر قابل توجهی گلوکوکورتیکوئیدها میباشند، احتمال میرود که وجود این ترکیبات بتواند سطح پروتئینهای کبد و پلاسما را افزایش دهد. به علاوه وجود ترکیباتی مانند فیزالین و ویتامین ث همراه با افزایش آلبومین احتمالأ باعث افزایش فشار خون و در نهایت افزایش فیلتراسیون گلومرولی و خواص مدری شده و لذا عدم افزایش معنیدار غلظت پلاسمایی مواد حاصل از متابولیسم در پلاسما منطقی به نظر میرسد.
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1389/9/10