دوره 17، شماره 2 - ( اردیبهشت 1393 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 72-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moini L, Mozafari A, Peyroshabani B. Evaluation of the Relationship between Serum Lipid Level (Total Cholesterol, LDL, HDL) and APACHE IV Score in ICU Patients. J Arak Uni Med Sci 2014; 17 (2) :64-72
معینی لطیف، مظفری ابوالفضل، پیر شعبانی بابک. ارزیابی ارتباط سطح لیپیدهای سرم با امتیاز آپاچی 4 *در بیماران بستری در بخش مراقبت‎های ویژه. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1393; 17 (2) :64-72

1- ایران، اراک، سردشت، سایت دانشگاهی پردیس، بیمارستان حضرت امیرالمومنین(ع)، گروه داخلی ، moini_latif@yahoo.com
2- استادیار، گروه داخلی، دانشگاه آزاد اسلامی قم، قم، ایران
3- دستیار تخصصی داخلی، گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران

زمینه و هدف: هدف از این مطالعه اندازه گیری سطح لیپیدها در بیماران بستری در بخش مراقبت‎های ویژه، پیامد‎های بالینی آن به ویژه میزان مرگ و میر بیماران و ارتباط میزان لیپیدها با معیار آپاچی 4 می‎باشد.

مواد و روش‎ها: این مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی بر روی 100 بیمار بستری در بخش مراقبت‎های ویژه انجام شد. از بیماران، در روز اول و دوم سطح کلسترول تام، لیپوپروتئین با دانسیته پایین و دانسیته بالا و تری گلیسیرید اندازه گیری شد. سپس پیامد بالینی به صورت مرگ و میر، مدت اقامت واقعی و پیش بینی شده آنها بر اساس معیار آپاچی 4 ثبت و یافته‎ها به کمک نرم افزارSPSS و آزمون پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‎ها: میانگین کلسترول تام، لیپوپروتئین با دانسیته پایین و دانسیته بالا کمتر از میزان طبیعی و به ترتیب در روز اول 38/131، 97/67، 16/33و در روز دوم 88/119، 99/54، 63/23 بود. میانگین امتیاز آپاچی4، 72/67 بود. براساس آزمون هم‎بستگی پیرسون بین سطح کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته پایین روز اول و دوم و لیپوپروتئین با دانسیته بالا در روز دوم (p<0/05) با معیار آپاچی4 ارتباط معناداری وجود داشت. هم‎چنین بین سطح کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته پایین روز اول و دوم و لیپوپروتئین با دانسیته بالا روزدوم (p<0/05) با میزان مرگ و میر واقعی ارتباط معنا داری وجود داشت. بین سطح کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته پایین روز اول و روز دوم و لیپوپروتئین با دانسیته بالا روز اول (p<0/05) با مدت بستری در بخش مراقبت‎های ویژه پیش بینی شده توسط آپاچی4 ارتباط معناداری وجود داشت.

نتیجه‎گیری: با توجه به ارتباط معنادار بین سطح لیپوپروتئین‎های سرم و امتیاز آپاچی4 پیشنهاد می‎شود از سطح لیپیدهای سرم در کنار سایر پارامترهای فیزیولوژیک برای پیش بینی پیامد بالینی از جمله میزان مرگ و میر بیماران بستری در بخش مراقبت‎های ویژه استفاده شود.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: داخلی
دریافت: 1392/11/15 | پذیرش: 1392/12/14