دوره 18، شماره 10 - ( دی 1394 )                   جلد 18 شماره 10 صفحات 19-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afshar A, Amanelahi A. The Investigation of Direct and Indirect Impact of Self-Efficacy Beliefs on Parent̓s Anxity and Marital Adjustment with Mediating Role of Cognitive Emotion Regulation Strategies Among Parents With Chronically Ill Children of Ahwaz. J Arak Uni Med Sci 2016; 18 (10) :11-19
افشار اطهر، امان الهی عباس. بررسی اثر مستقیم و غیر مستقیم باورهای خوداثربخشی بر اضطراب والدین و سازگاری زناشویی با میانجی‌گری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در والدین دارای فرزند مبتلا به بیماری مزمن اهواز. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (10) :11-19

1- گروه مشاوره، واحد علوم تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی اهواز، اهواز، ایران ، athar_1102005@yahoo.com
2- گروه مشاوره، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر، آزمون مدل فرضی رابطه‌ی باورهای خوداثربخشی با اضطراب والدین و سازگاری زناشویی با میانجی‌گری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در والدین دارای فرزند مبتلا به بیماری مزمن اهواز بود.

مواد و روشها: جامعه آماری این پژوهش، کلیه والدین دارای فرزند مبتلا به بیماری مزمن اهواز بودند. نمونه مورد پژوهش با استفاده از روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب گردید. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل پرسش‌نامه خوداثربخشی شرر، پرسش‌نامه اضطراب آشکار اشپیل برگر، مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر و فرم کوتاه پرسش‌نامه تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی است. برای آزمون الگوی پیشنهادی از الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار AMOS نسخه 18 استفاده شد. روابط واسطه‌ای الگوی نهایی نیز با استفاده از بوت استراپ (آزمون خود راه انداز) نرم‌افزار AMOS نسخه 18 آزموده شدند.

یافتهها: نتایج نشان داد که مدل اصلاح شده از برازش خوبی با داده‌ها برخوردار است.

نتیجهگیری: یافته‌های پژوهش نشان داد که باورهای خود اثربخشی با اضطراب والدین، سازگاری زناشویی و راهبردهای تنظیم شناختی مثبت و منفی هیجان ارتباط مستقیم دارند. هم‌چنین راهبردهای تنظیم شناختی مثبت هیجان با اضطراب والدین و سازگاری زناشویی رابطه مستقیم دارند. به علاوه، ارتباط مستقیم منفی بین راهبردهای تنظیم شناختی منفی هیجان با سازگاری زناشویی یافت شد. از سوی دیگر، باورهای خود اثر بخشی تأثیر غیر مستقیمی از طریق راهبرد تنظیم شناختی مثبت هیجان براضطراب والدین و سازگاری زناشویی و تأثیر غیر مستقیمی از طریق راهبرد تنظیم شناختی منفی هیجان برسازگاری زناشویی داشتند.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/2/1 | پذیرش: 1394/6/21