دوره 19، شماره 12 - ( اسفند ماه 1395 1395 )                   جلد 19 شماره 12 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi Monfared M, Sadegh M, Gohari Z. Effect of Melatonin and Vitamin E on EEG, Sleep Quality and Quality of Life of Shift-Working Nurses in Arak Hospitals. J Arak Uni Med Sci 2017; 19 (12) :1-11
ابراهیمی منفرد محسن، صادق مهدی، گوهری زهرا. بررسی تأثیر کاربرد ملاتونین و ویتامین E بر روی EEG، کیفیت خواب و کیفیت زندگی پرستاران شیفت کار بیمارستان‌های شهر اراک. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1395; 19 (12) :1-11

1- گروه مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
3- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، m.sadegh@arakmu.ac.ir

چکیده

زمینه و هدف: ملاتونین تنظیم کننده چرخه خواب و بیداری و دارای اثرات آنتی اکسیدانی است. ویتامین E کارکرد آنتی اکسیدانی دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تأثیر کاربرد ملاتونین و ویتامین E بر روی EEG، کیفیت خواب و کیفیت زندگی پرستاران زن شیفت کار بیمارستان‌های شهر اراک می‌باشد.

مواد و روش‌ها: 60 پرستار زن از بیمارستان‌های شهر اراک به صورت تصادفی انتخاب و به سه گروه مداخله(گروه ملاتونین با دوز 3 میلیگرم در روز، گروه ویتامین E با دوز 200 واحد بین المللی در روز و گروه ملاتونین و ویتامین E) و یک گروه شاهد تقسیم شدند. پرسش‌نامه‌های کیفیت خواب پیتزبورگ و کیفیت زندگی 26 سوالی قبل و دو ماه پس از شروع مطالعه توسط شرکت کنندگان تکمیل و ثبت EEG انجام شد. در نهایت، یافته‌ها برای هر گروه قبل و بعد از مداخله و با همدیگر مقایسه شدند.

یافتهها: میانگین داده‌های کیفیت خواب در گروه‌های دریافت کننده ملاتونین و ملانونین+ ویتامین E بیان‌گر بهبود شرایط بود(05/0>p)، در حالی که داده‌های کیفیت زندگی تغییر معناداری را بین گروه‌ها نشان نداد. در بررسی امواج EEG موج α در محدوده 8 تا 10 هرتز در گروه دریافت کننده ملاتونین بیش‌ترین افزایش و در گروه دریافت کننده ویتامین E کم‌ترین افزایش را نشان داد. هم‌چنین، موج α در دامنه 10 تا 12 هرتز در گروه ملاتونین بیش‌ترین کاهش را نشان داد.

نتیجهگیری‌: به نظر می‌رسد استفاده از ملاتونین و ویتامین E به طور هم‌زمان موجب افزایش کیفیت خواب می‌شود. هم‌چنین ملاتونین موجب بهبود فعالیت مغزی در محدوده موج α می‌‌گردد.

واژه‌های کلیدی: PSQI، آنتی اکسیدان، فعالیت مغزی، امواج α
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: پرستاری