دوره 20، شماره 4 - ( تیرماه 1396 1396 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 54-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Meamar R, Ostadsharif M, Chitsaz A, Asadian Ghahfarokhi M, Kazemi M, Javadirad S M. Studying the Serum Factors Involved in the Metabolism of Vitamin D and Polymorphic Loci of VDR Gene on the Incidence of Parkinson's Disease in Isfahan Population. J Arak Uni Med Sci 2017; 20 (4) :46-54
معمار رخساره، استاد شریف مریم، چیت ساز احمد، اسدیان قهفرخی مژگان، کاظمی مهدی، جوادی راد سید مرتضی. بررسی تأثیر فاکتورهای سرمی دخیل در متابولیسم ویتامین دی و جایگاه‌های چند شکل ژن VDR بر بروز بیماری پارکینسون در جمعیت اصفهان. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1396; 20 (4) :46-54

1- مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه علوم پایه پزشکی، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران
3- گروه داخلی اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- مرکز تحقیقات علوم اعصاب اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- گروه داخلی، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
6- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، javadirad@yahoo.com

چکیده

زمینه و هدف: ویتامین دی با تأثیرات محافظت عصب در بیماری پارکینسون شناخته میشود و رابطه بین چند شکلیهای ژن VDR و فاکتورهای سن آغاز و خطر بروز بیماری و همچنین رابطه بین ژنوتیپهای FokI ژنVDR  و PD مشخص شده است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین تأثیر ژنوتیپهای جایگاههای FokI، TaqI، BsmI و ApaI بر سطح فاکتورهای سرمی مرتبط با متابولیسم ویتامین دی در جمعیت استان اصفهان است.

مواد و روشها: این مطالعهی مورد - شاهدی بین 125 بیمار پارکینسونی و افراد شاهد متناظر و بر اساس معیارهای بانک مغز بیماری پارکینسون بریتانیا انجام شد. پس از دریافت فرم رضایت، سطوح سرمی مورد نظر اندازهگیری شد. همچنین جداسازی ماده ژنتیکی از طریق روش میلر و وجود چند شکلیهای مذکور با آنالیز مکرر PCR–RFLP انجام و تایید گردید.

یافته‌ها: مقایسه فاکتورهای سرمی بین افراد سالم و بیماران مبتلا به پارکینسون نشان داد که یک کاهش معنیدار در سطح سرمی کلسیم، ALP و PTH وجود دارد(01/0p<). هیچکدام از سطوح سرمی ویتامینِD و فسفات بین بیماران و افراد شاهد اختلاف معنیداری را نشان نمیدادند. مقایسه غلظت فاکتورهای سرمی کلسیم و PTH بر اساس ژنوتیپهای حامل آللهای FokI-F، ApaI-A و همچنین آلل BsmI-b، حاکی از کاهش غلظت این فاکتورها با مقادیرp  کمتر از 01/0 را بین بیماران مبتلا به پارکینسون و افراد شاهد نشان داد.

نتیجهگیری: نتیجه این مطالعه نشان داد که وجود هر یک از این دو آلل مغلوب باعث میشود که سطح سرمی کلسیم و PTH بین بیماران مبتلا به پارکینسون و افراد سالم تفاوت معنی داری را نشان دهد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1396/1/19 | پذیرش: 1396/3/24