دوره 21، شماره 5 - ( دوماهنامه مهر و آبان 1397 )                   جلد 21 شماره 5 صفحات 87-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rooshenas F, Ashrafi M, Nazifi S, Aminlari M, Talebanzadeh S. Evaluation the Effect of Saffron Aqueous Extract on Oxidative Stress Parameters and Important Biochemical Enzymes of Liver Tissue in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats . J Arak Uni Med Sci 2018; 21 (5) :77-87
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-5394-fa.html
روشناس فرزانه، اشرافی محبوبه، نظیفی سعید، امین لاری محمود، طالبان زاده سارا. بررسی اثر عصاره آبی زعفران بر پارامترهای استرس اکسیداتیو و آنزیم‌های بیوشیمیایی مهم بافت کبد در موش‌های صحرایی دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1397; 21 (5) :77-87

URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-5394-fa.html


1- گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
2- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. ، nazifi@shirazu.ac.ir
چکیده:   (3089 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاهان دارویی به واسطه داشتن خواص آنتی اکسیدانی ممکن است با کاهش استرس اکسیداتیو باعث بهبود عملکرد ارگان‌‌‌‌های مختلف متاثر از هیپرگلیسمی گردند. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی اثرات تجویز عصاره آبی زعفران به موشهای دیابتی با تکیه بر اندازه‌گیری پارامترهای استرس اکسیداتیو و آنزیم‌‌‌‌های بیوشیمیایی مهم بافت کبد بود.
مواد و روشها: 72 ساعت بعد از تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (STZ) (۶0 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن)، حیوانات با قند خون ناشتای بیش از 250 میلیگرم بر دسیلیتر به عنوان موشهای دیابتی در نظر گرفته شدند و گروه‌‌‌‌های آزمایشگاهی شامل: ۱) کنترل، 2) کنترل دارو، 3) دیابتی و 4) دیابتی دارو بودند. تیمار از روز هفتم بعد از تجویز STZ با تزریق درون صفاقی عصاره آبی زعفران (200 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن)˓ 5 دوز و هفته‌‌‌‌‌‌ای یک بار در گروه‌‌‌‌های ۲ و ۴ آغاز شد. در انتهای دوره آزمایش، بعد از خونگیری و برداشت بافت‌‌‌‌ها، اندازهگیری فاکتورهای بیوشیمیایی انجام گرفت.
یافتهها: نتایج بیانگر اختلال در فعالیت آنزیمهای مهم کبدی در گروه دیابتی است و عصاره آبی زعفران باعث تنظیم و طبیعی شدن میزان فعالیت آنها گردید. علاوه بر این، عصاره آبی زعفران با افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی باعث کمکردن استرس اکسیداتیو القایی با دیابت و بنابراین کاهش میزان MDA در گروه 4 نسبت به گروه 3 گردید.
نتیجهگیری: عصاره آبی زعفران علاوه بر موثربودن در کنترل قند خون با داشتن توانایی آنتی اکسیدانی باعث حفاظت بافت کبد موشهای دیابتی از آسیب به واسطه هیپرگلیسمی نیز میشود.
متن کامل [PDF 1346 kb]   (1505 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1396/7/28 | پذیرش: 1397/3/6

فهرست منابع
1. Forbes, J. M., & Cooper, M. E. Mechanisms of diabetic complications. Physiological reviews. 2013; 93(1): 137-188.
2. Elgazar, A. F., Rezq, A. A., & Bukhari, H. M. Anti-hyperglycemic effect of saffron extract in alloxan-induced diabetic rats. Eur J Biol Sci. 2013; 5(1): 14-22.
3. Lucchesi, A. N., Freitas, N. T. D., Cassettari, L. L., Marques, S. F. G., & Spadella, C. T. Diabetes mellitus triggers oxidative stress in the liver of alloxan-treated rats: a mechanism for diabetic chronic liver disease. Acta Cirurgica Brasileira. 2013; 28(7): 502-508.
4. Roskams, T., Yang, S. Q., Koteish, A., Durnez, A., DeVos, R., Huang, X., & Diehl, A. M. Oxidative stress and oval cell accumulation in mice and humans with alcoholic and nonalcoholic fatty liver disease. The American journal of pathology. 2003; 163(4): 1301-1311.
5. Aly, H. F., & Mantawy, M. M. Comparative effects of zinc, selenium and vitamin E or their combination on carbohydrate metabolizing enzymes and oxidative stress in streptozotocine-induced diabetic rats. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2012; 16: 66-78.
6. Bathaie, S. Z., & Mousavi, S. Z. New applications and mechanisms of action of saffron and its important ingredients. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2010; 50(8): 761-786.
7. Mousavi, S. Z., & Bathaie, S. Z. Historical uses of saffron: Identifying potential new avenues for modern research. Avicenna Journal of Phytomedicine. 2011; 1(2): 57-66.
8. Iliass Lahmass, L., Ouahhoud, S., Sabouni, A., Elyoubi, M., Benabbas, R., Elmoussaoui, R., Choukri, M., Saalaoui, E. Antihyperlipidemic effect of crude extract of saffron (Crocus sativus) stigma in healthy male rats. J Med Allied Sci. 2017; 7(1): 20-25.
9. Mehdizadeh, R, Parizadeh, M.R., Khooei, A.R., Mehri, S., Hosseinzadeh, H. Cardioprotective effect of saffron extract and safranal in isoproterenol-induced myocardial infarction in wistar rats. Iran J Basic Med Sci. 2013; 16(1):56-63.
10. Ahmad, A.S., Ansari, M.A., Ahmad, M. Neuroprotection by crocetin in a hemi- parkinsonian rat model. Pharmaco lBiochem Behav. 2005; 81: 805-13.
11. Riaz, H. Hepatoprotective effect of crocus sativuse on amiodarone induced liver toxicity. BJPR. 2016; 12(4): 1-11.
12. Bathaie, S.Z., Ashrafi, M, Azizian M., Tamanoi, F. Recent progress in saffron and its constituents: crocin, crocetin, picrocrocin and safranal. Recent Progress in Medicinal Plants. 2016; 43: 1-29.
13. Shirali, S., Bathaei, S. Z., Nakhjavani, M., & Ashoori, M. R. Effects of saffron (Crocus Sativus L.) aqueous extract on serum biochemical factors in streptozotocin-induced diabetic rats. 2012; 293-308.
14. Peeri, M., Haghigh, M. M., Azarbayjani, M. A., Atashak, S., & Behrouzi, G. Effect of aqueous extract of saffron and aerobic training on hepatic non-enzymatic antioxidant levels in streptozotocin-diabetic rats. Archives Des Sciences. 2012; 65(10): 525-32.‌
15. Arkkila, P. E., Koskinen, P. J., Kantola, I. M., Rönnemaa, T., Seppänen, E., & Viikari, J. S. Diabetic complications are associated with liver enzyme activities in people with type 1 diabetes. Diabetes Research and Clinical Practice. 2001; 52(2): 113-118.
16. Song, R. H., Singh, A. K., & Leehey, D. J. Decresead glomerular proteinase activity in the STZ-diabetic rats. Am. J. Nephrol. 1996; 19(3): 441-6.
17. Krishnakumari, S., Bhuvaneswari P., and Rajeswari P. Ameliorative potential of Coccinia grandis extract on serum and liver marker enzymes and lipid profile in streptozotocin induced diabetic rats. Anc Sci Life. 2011; 31(1):26-30.
18. Rogers, K.S., Edwin, S., Higgers E.S. Experimental diabetes causes mitochondrial loss and cytoplasmic enrichment of pyridoxal phosphate and aspartate aminotransferase activity. Bioch Met Biol. 1986; 36(1): 91-97.
19. Amouoghli Tabrizi, B., & Mohajeri, D. Protective effect of edible turmeric (Curcuma longa Linn.) powder on early hepatic injury in diabetic rats. Kaums Journal (Feyz). 2010; 14(3): 190-199.
20. Bolkent, S., Sacan, O., Karatug, A., & Yanardag, R. The effects of vitamin B6 on the liver of diabetic rats: A morphological and biochemical study. Iufs J Biol. 2008; 67(1): 1-7.
21. Fernandez, A. A. H., Novelli, E. L. B., Fernandes Junior, A., & Galhardi, C. M. Effect of naringerin on biochemical parameters in the streptozotocin-induced diabetic rats. Brazilian Archives of Biology and Technology. 2009; 52(1): 51-59.‌
22. Mohammad, R., Daryoush, M., Ali, R., Yousef, D., & Mehrdad, N. Attenuation of oxidative stress of hepatic tissue by ethanolic extract of saffron (dried stigmas of Crocus sativus L.) in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats. African Journal of Pharmacy and Pharmacology. 2011; 5(19): 2166-2173.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Arak University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb