دوره 3، شماره 3 - ( پائیز 1379 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 17-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezvanfar M R. Assessment of Relationship Between Orthostatic Hypotention with Duration and Type of Diabetes Mellitus in Diabetic Patients Admitted Shaheed Beheshti Hospital of Kashan in 1997. J Arak Uni Med Sci 2000; 3 (3) :12-17
رضوانفر محمدرضا. ارتباط افت وضعیتی فشار خون با طئل مدت ابتلا به دیابت و نوع دیابت در بیماران دیابتی بستری در بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1376. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1379; 3 (3) :12-17

دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
افت وضعیتی فشار خون(Orthostatic Hypotension)  یکی از عوارض دیابت به علت درگیری سیستم عصبی خودکار (اتونوم) است که به عنوان ناتوان کننده ترین عارضه ی درگیری این سیستم شناخته می شود. این پژوهش مطالعه ای تحلیلی از نوع مورد شاهدی بود که به منظور تعیین ارتباط هریک از عوامل طول مدت ابتلاء و نوع دیابت با فراوانی این عارضه در بیماران مبتلا به دیابت بستری شده در بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1376 انجام شده است. از مجموع 300 بیمار دیابتی که تحت بررسی قرار گرفتند 100 نفر افت وضعیتی فشار خون داشتند که به عنوان گروه مورد در نظر گرفته شدند و 200 نفر افت وضعیتی فشار خون نداشتند که به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. از مجموع بیماران گروه مورد، 14 نفر مبتلا به دیابت قندی نوع وابسته به انسولین یا (Insulin  Dependent  Diabetes  Mellitus) IDDM و 86 نفر مبتلا به دیابت قندی غیر وابسته به انسولین یا (Noninsulin  dependent  Diabetes  Mellitus) NIDDM بودند و از مجموع بیماران گروه شاهد، 22 نفر IDDM و 178 نفر NIDDM  داشتند. میانگین طول مدت دیابت در گروه مورد 44-8 سال و در گروه شاهد 65-7 سال بود که با استفاده از تست t مشخص شد که این اختلاف معنی دار نیست و لذا بین طول مدت ابتلاء به دیابت با فراوانی افت وضعیتی فشار خون ارتباطی وجود ندارد.(P=0/05)  همچنین با بررسی ارتباط نوع دیابت با فراوانی افت وضعیتی فشار خون با استفاده از تست (مجذور کادو) مشخص شد که ارتباط معنی داری بین دو گروه مورد و شاهد وجود ندارد.(P=0/05)  و در مجموع نتیجه گیری شد که برخلاف بعضی عوارض دیابت که با افزایش طول مدت ابتلاء فراوانی آنها افزایش می یابد یا بعضا در یک نوع بیشتر از دیگری است، افت وضعیتی فشار خون ارتباطی با طول مدت ابتلاء به دیابت و نوع دیابت ندارد.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: خون
پذیرش: 1379/7/1