دوره 26، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1402 )                   جلد 26 شماره 6 صفحات 6-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosayebi M, Hajhossein R, Moghadasi M. Effect of Lippia citriodora kunth extract on embryogenesis and hatching of Fasciola hepatica eggs, in vitro. J Arak Uni Med Sci 2024; 26 (6) :1-6
مسیبی مهدی، حاج حسین رضا، مقدسی منا. بررسی عصاره گیاه به لیمو ( Lippia citriodora kunth ) برجنین زایی و باز شدن تخمهای فاسیولا هپاتیکا در محیط برون تنی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1402; 26 (6) :1-6

1- گروه انگل، قارچ و حشره شناسی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، m.mosayebi@arakmu.ac.ir
2- گروه انگل، قارچ و حشره شناسی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
مقدمه: فاسیولوزیس یکی از مهمترین عفونتهای انگلی مشترک بین انسان و دام است که آسیب های بهداشتی و صدمات اقتصادی زیادی را در مناطق مختلف ایران به وجود می آورد.  جهت کنترل این بیماری از مواد شیمیایی استفاده می گردد، که در برخی از موارد، مقاومت در برابر آلودگی مشکلات زیست محیطی را ایجاد می نماید. در این مطالعه تاثیر غلظتهای مختلف عصاره متانولی به لیمو بر روی تخم های فاسیولا هپاتیکا مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: تخم های فاسیولا هپاتیکا از کبد و کیسه صفراء گوسفند های آلوده جمع آوری گردید، تخم ها تا زمان آزمایش داخل یخچال در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری گردید. عصاره الکلی"به لیمو" از برگ خشک به لیمو تهیه شد.  تخم ها در غلظت های مختلف از عصاره به لیمو (10، 20، 30، 40، 50، 75 و 100 درصد) قرار داده شد. در گروه کنترل تخم ها در آب بدون کلر قرار گرفت. تخم ها و مراحل رشد جنین تا کامل و آزاد شدن میراسیدیوم هر روز مورد بررسی قرار می گرفتند.
ملاحظات اخلاقی:  این مطالعه پس از دریافت کد اخلاق (  93-175-13) از شورای پژوهشی دانشگاه انجام شد.
یافته ها: در غلظت ۱۰ درصد از عصاره به لیمو، میراسیدیوم بعد از ۱۶ روز  در داخل تخم تشکیل گردید. با افزایش غلظت عصاره، زمان تشکیل میراسیدیوم در داخل تخم نیز افزایش یافت.
نتیجه گیری: مطالعه ما نشان می دهد عصاره به لیمو به عنوان یک عامل بازدارنده تکامل تخم فاسیولا است.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1402/11/11 | پذیرش: 1402/11/23